Historie
HistorieIn 1958 werd de basis gelegd voor het huidige BonsenReuling. In de loop der jaren zijn wij uitgegroeid tot een middelgroot ondernemersadvieskantoor met vestigingen in Lichtenvoorde, Eibergen, Elst, Doetinchem en Deventer.

Opgericht in 1958

In 1958 werd de basis gelegd voor het huidige BonsenReuling. Het bedrijf startte als Boekhoud- en Administratiekantoor onder de dagelijkse leiding van de heer J.M.P. Bonsen. In 1977 richtte de heer Bonsen een maatschap op samen met de heer B.H. Reuling en ging het kantoor verder onder de naam Bonsen & Reuling. Ook na het overlijden van de heren Bonsen en Reuling bleven hun namen aan het kantoor verbonden.

Nieuwe vennoot: Mark Janssen

Op 1 januari 2021 is Mark Janssen als vennoot toegetreden tot de maatschap BonsenReuling Accountants-Belastingadviseurs. Daarmee telt de maatschap 10 vennoten. De 36-jarige Janssen is geboren in Nijmegen en woont met zijn gezin in Huissen. Voor zijn aanstelling als vennoot was hij al ongeveer 15 jaar in dienst bij BonsenReuling en haar rechtsvoorganger Hoogeveen & Janssen Accountants en Belastingadviseurs, waar hij zich van assistent accountant tot Accountant-Administratieconsulent heeft ontwikkeld. 

Een vijfde vestiging

Sinds oktober 2020 zijn wij ook gevestigd in Doetinchem. vindt ons in het gerenoveerde bedrijfsverzamelgebouw Het Hanzepand op Bedrijventerrein De Huet (voormalig Misset-pand). De vestiging ligt direct aan de N813, dichtbij de snelweg A18 en het treinstation de Huet, een mooie uitvalsbasis voor de Liemers en de West-Achterhoek. Helemaal nieuw is BonsenReuling in de regio Liemers West -Achterhoek niet. Zo werken we al jaren voor vele ondernemers in die regio. Ook wonen er diverse medewerkers waaronder kantoorleider Erik Wassink AA en commercieel directeur Toin de Ruiter. En maatschappelijk zijn we betrokken bij initiatieven als Smarthub, Achterhoek Open Innovatieprijs en Bergh in het Zadel voor Kankerbestrijding. Directievoorzitter Frank Maarsingh; “Maar een echte eigen vestiging hadden we nog niet terwijl er in dit gebied zo veel mogelijkheden zijn, hiermee zijn we nóg interessanter voor nieuwe klanten en potentiële medewerkers.”

Overlijden de heer Ben Reuling

Op 20 juni 2020 is de heer Ben Reuling na een kort ziekbed overleden. Ben is oud-eigenaar en naamgever van BonsenReuling en speelde lange tijd een centrale rol bij BonsenReuling. In 1966 trad hij in dienst als assistent accountant. Ruim 35 jaar later nam hij afscheid als directeur. In de tussentijd maakte BonsenReuling, mede door het ondernemerschap en de deskundigheid van Ben, een sterke groei door en kreeg het een professioneel karakter.

Nieuwe vennoot: Martijn Schotman

Per 1 januari 2019 is Martijn Schotman MSc RA toegetreden tot de maatschap. Martijn is registeraccountant, 37 jaar, geboren in Lichtenvoorde en woonachtig in Winterswijk. Martijn is binnen BonsenReuling vooral actief in de auditpraktijk en is daar al jaren één van de eindverantwoordelijk accountants. Voor zijn aanstelling als vennoot was hij meer dan 12,5 jaar in dienst bij BonsenReuling.

Directievoorzitter wissel

Tijdens een besloten receptie met naaste familie en collega’s heeft Henny Kok op vrijdag 14 december 2018 afscheid genomen van zijn functie als directievoorzitter bij BonsenReuling. Ondanks dat hij zijn maatschapsaandeel heeft overgedragen aan de andere vennoten is het geen definitief afscheid. Henny blijft nog actief als ondernemersadviseur. De besloten receptie voor directie en collega’s bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde kende een optreden van oud-Normaal gitarist Ferdi Joly en een videoboodschap vanuit de Johan Cruijff ArenA van Edwin van der Sar, algemeen directeur Ajax.

Frank Maarsingh zal Henny Kok opvolgen als directievoorzitter van de maatschap. Frank was voor zijn aanstelling als directievoorzitter al ruim 20 jaar werkzaam bij BonsenReuling, waarvan 13 jaar als vennoot.

60-jarig bestaan

Op vrijdag 28 september 2018 vierden wij het 60-jarig bestaan van BonsenReuling. Die dag gingen we per touringcar naar onze hoofdstad Amsterdam. Daar werd het Rijksmuseum bezocht, aansluitend een rondvaart over de historische grachten, afgesloten met een bezoek aan hotspot A'DAM Toren. Met een uitzicht over de oude stad en na livemuziek van de vleugel volgde de jubileumtoespraak van directievoorzitter Henny Kok.

Het diner en feest werden gehouden in de kleine zaal van Schouwburg Amphion in Doetinchem alwaar de partners ook aanwezig waren. Ook oprichter Ben Reuling en zijn partner waren daarbij. De avond werd afgesloten met een optreden van de meest gevraagde artiest van het moment en Amsterdammer; Andre Hazes jr.

Uitbreiding directie

Op 1 januari 2017 is mr. Geerke Vos als vennoot toegetreden tot de maatschap BonsenReuling Accountants-Belastingadviseurs. Daarmee telt de maatschap 9 vennoten en is zij de enige dame van het gezelschap.

Voor haar aanstelling als vennoot was zij 9 jaar in dienst bij BonsenReuling als jurist. Zij heeft de huidige juridische afdeling opgezet. Daarnaast hebben zij zich de laatste jaren ook gespecialiseerd in de advisering in de zorg, via Juristenindezorg.nl.

BonsenReuling naar ECOVIS voor internationale dienstverlening

Per oktober 2016 heeft BonsenReuling zich aangesloten bij het internationale accountancy- en belastingadviesnetwerk ECOVIS International. De aansprekende Duitse beleidskoers vanuit het hoofdkantoor in Berlijn en een sterker wereldwijd netwerk waren aanleiding voor de overstap naar ECOVIS. Ook verkreeg BonsenReuling hiermee meer exclusiviteit als landelijk expertisekantoor.

De naam voor Audit-diensten veranderde van Kreston BonsenReuling Audit naar ECOVIS BonsenReuling Audit B.V.

Een vierde vestiging

Per 1 april 2016 is BonsenReuling gefuseerd met Hoogeveen & Janssen Accountants en Belastingadviseurs (vestiging in Elst). Deze aansluiting had voor zowel Hoogeveen & Janssen als voor BonsenReuling in de veranderde markt een duidelijke toegevoegde waarde. BonsenReuling wilde graag uitbreiden richting regio Arnhem-Nijmegen. Hoogeveen & Jansen keek met name naar de ontwikkelingen in het vakgebied en de gevolgen hiervan voor de kwaliteit op de lange termijn. Het directieteam van BonsenReuling breidde zich door deze fusie uit met de komst van Arthur Janssen, één van de vennoten van Hoogeveen & Janssen Accountants en Belastingadviseurs.

Bezoekadres Düsseldorf

Vanaf het najaar van 2014 beschikt BonsenReuling over een representatief Duits bezoekadres aan de Königsallee in Düsseldorf. De BonsenReuling Duitsland-desk begeleidt al jaren Nederlandse ondernemers op de Duitse markt en vice versa. Om de dienstverlening, vooral voor de Duitse markt, te verbeteren heeft het kantoor recentelijk een bezoekadres in Duitsland geopend aan de Königsallee in het centrum van Düsseldorf. Ook is er een Duitse website ontwikkeld: www.bonsenreuling.de.

Uitbreiding directie

Ingmar Pondes is per januari 2015 als vennoot toegetreden tot de maatschap BonsenReuling Accountants-Belastingadviseurs. Pondes is werkzaam in de vestiging Eibergen, als fiscalist. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in de advisering rondom ondernemen in en met Duitsland. Via de Duitsland-desk adviseert hij veel Nederlandse en Duitse ondernemers die grensoverschrijdend werken. Verder is hij actief binnen het internationale Kreston-netwerk, in het bijzonder vanwege nationale en internationale omzetbelastingvraagstukken.

Kreston BonsenReuling Audit B.V.

In september 2014 heeft BonsenReuling een volgende stap gezet in de professionalisering van de diensten voor bedrijven die controleplichtig zijn en internationaal zaken doen. BonsenReuling beschikt al jaren over de vereiste vergunning van de AFM voor het uitvoeren van wettelijke controles voor zogenaamde controleplichtige bedrijven. Om bedrijven die internationaal zaken doen een wereldwijd zakelijk netwerk te kunnen aanbieden zijn wij sinds 2005 lid van Kreston International. Om de eenheid en herkenbaarheid van dit netwerk te vergroten, is door de leden van Kreston International besloten om de naam Kreston meer naar buiten toe uit te dragen en de naam Kreston op te nemen in de bedrijfsnaam. BonsenReuling Audit B.V. is dan ook Kreston BonsenReuling Audit B.V. gaan heten en is de bijbehorende huisstijl van Kreston doorgevoerd.

Toetreding nieuwe vennoten

BonsenReuling begon 2009 met de toetreding van twee nieuwe vennoten tot de maatschap. Mark de Jonge en Stefan Klijn zijn beiden reeds meerdere jaren verbonden aan BonsenReuling en hebben het vennotenteam met ingang van januari 2009 versterkt.

In 2012 is Harm Sikkes uit de maatschap getreden en met ingang van januari 2013 heeft Roel Wieggers als nieuwe vennoot de maatschap versterkt.

Fusie

Per 1 januari 2007 is BonsenReuling gefuseerd met Bouwer & Officier Accountants (vestigingen Groenlo en Deventer). Deze fusie is mede naar aanleiding van de geldende wetgeving in het kader van de WTA tot stand gekomen. Het directieteam van BonsenReuling breidde zich door deze fusie uit met de komst van Koen Gerritsen, één van de vennoten van Bouwer & Officier Accountants.

BonsenReuling heeft in 2008 een nieuwe vestiging geopend in Deventer. Deze vestiging is een uitbreiding van de activiteiten die reeds in Deventer werden ontplooid.

In 2008 is besloten de vestigingen autonomer te laten functioneren. De vestiging in Duiven en de vestigingen in Lichtenvoorde, Eibergen en Deventer hebben per 1 mei 2008 hun activiteiten als zelfstandige entiteiten voorgezet, waarbij de audit-activiteiten vooralsnog gezamenlijk zijn voortgezet. De vestigingen in Lichtenvoorde, Eibergen en Deventer gaan verder onder de huidige naam BonsenReuling.

Nieuwe naam en logo

De drie vestigingen blijven verder bouwen aan de toekomst. Met de gewijzigde naam BonsenReuling Accountants-Belastingadviseurs en een bijbehorend nieuw logo is in oktober 2006 een volgende stap gezet. Daarnaast is in dezelfde periode BonsenReuling Audit opgericht voor onze wettelijke controles in het kader van de WTA.

Uitbreiding vestigingen

Mede door de overname van een kantoor te Oosterbeek, waarmee reeds een jarenlange samenwerking bestond, werden de activiteiten steeds verder uitgebreid. Om de continuïteit van het bedrijf te handhaven werden in de loop der jaren nieuwe vennoten aangetrokken. Zo trad per 1 januari 1994 Henny Kok toe tot de maatschap.

Het kantoor in Oosterbeek verhuisde naar een nieuw kantoorgebouw in Duiven. Vanuit de markt kwam steeds meer vraag naar fiscaal-juridisch advies. Aangezien deze advisering een steeds groter onderdeel werd van de dienstverlening van Bonsen & Reuling is de naam van het kantoor gewijzigd in Bonsen & Reuling Accountants en Belastingadviseurs. Tevens ontstonden er plannen voor het openen van een nieuwe vestiging. Deze plannen werden gerealiseerd in Eibergen.

Op 1 januari 2005 werd het vennotenteam uitgebreid met Frank Maarsingh.

ECOVIS
NBA
SRA
RBA