Werktijdverkorting bij bedrijven die problemen hebben door coronavirus
Werktijdverkorting bij bedrijven die problemen hebben door coronavirusEen crisismaatregel voor personeel van Nederlandse bedrijven waar tijdelijk minder werk is.
mr. Geerke Vos
mr. Geerke Vos

Directeur

mr. Sanne Freriks
mr. Sanne Freriks

Senior jurist

mr. Hester van Seventer
mr. Hester van Seventer

Senior jurist

< >

Werktijdverkorting bij bedrijven die problemen hebben door coronavirus

21-2-2020

Een crisismaatregel voor personeel van Nederlandse bedrijven waar tijdelijk minder werk is, zal ook worden gebruikt voor omzetdalingen veroorzaakt door het coronavirus. De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, FME, zegt dat die problemen vallen onder de criteria voor werktijdverkorting.

Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat de regeling die is bedoeld om een tijdelijke terugval in de omzet op te vangen, daarvoor kan worden ingezet. De eerste bedrijven hebben er inmiddels gebruik van gemaakt.

De tijdelijke maatregel geldt voor bedrijven in Nederland die kunnen aantonen dat ze vanwege het coronavirus minstens twee weken 20 procent minder werk hebben. De maatregel duurt maximaal 24 weken.

De werkgever kan het aantal uren van personeel waar geen werk voor is terugbrengen. Voor de niet-gewerkte uren ontvangt de werknemer dan een uitkering. De medewerker blijft wel volledig in dienst van het bedrijf.

Slinkende voorraden

China is een spil in de toevoerketens van veel industrieën. Veel Nederlandse bedrijven in onder meer de technologie- en auto-industrie zijn afhankelijk van fabrieken die nu al wekenlang stilliggen. Ze raken daardoor snel door hun voorraden heen.

Bron: NOS

ECOVIS
NBA
SRA
RBA