Update<br>Corona-maatregelen
Update
Corona-maatregelen
Eenmalige tegemoetkoming € 4.000 (TOGS) kan worden aangevraagd!
mr. Sanne Freriks
mr. Sanne Freriks

Senior jurist

mr. Geerke Vos
mr. Geerke Vos

Directeur

mr. Hester van Seventer
mr. Hester van Seventer

Senior jurist

< >

Eenmalige tegemoetkoming € 4.000 (TOGS) kan worden aangevraagd!

27-3-2020

De overheid had al aangekondigd dat er een noodloket beschikbaar zou komen, waar bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren een eenmalige tegemoetkoming kunnen aanvragen. Dit noodloket is sinds vrijdagmiddag 27 maart 16.30 uur opengesteld door de RVO.

Wat houdt het noodloket in?

Bedrijven die als gevolg van de overheidsmaatregelen in verband met het Coronavirus ernstige schade lijden, kunnen een Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS) aanvragen. Deze tegemoetkoming bedraagt € 4.000, en is vrij besteedbaar. De tegemoetkoming hoeft niet te worden terugbetaald.

Wie komt voor het noodloket in aanmerking?

De eenmalige tegemoetkoming kan worden aangevraagd door bedrijven die onder de lijst met vastgestelde SBI-codes vallen (zie website RVO). Dit zijn de bedrijven die als gevolg van overheidsmaatregelen verplicht hun bedrijf hebben moeten sluiten (horeca, theaters, sportscholen, kappers, enzovoorts).

Uw SBI-code vindt u op het uittreksel van uw bedrijf uit het KvK-register. U kunt ook het KvK-nummer van uw bedrijf invullen op voormelde website, dan ziet u direct of uw bedrijf in aanmerking komt voor de tegemoetkoming.

Aan welke overige voorwaarden moet uw bedrijf voldoen?

  • U verwacht dat uw onderneming in de periode van 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 een omzetverlies van tenminste € 4.000,- zal lijden.
  • U heeft minstens € 4.000,- aan vaste lasten in de periode van 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 (ook na gebruik van de overige steunmaatregelen van de overheid).
  • Uw onderneming heeft een fysieke vestiging in Nederland op een adres dat is geregistreerd bij de KvK.
  • Het vestigingsadres van uw onderneming is niet uw woonadres (deze voorwaarde geldt niet indien u kroeg- of restauranteigenaar bent en een horecagelegenheid huurt, pacht of in eigendom heeft).
  • Uw onderneming heeft maximaal 250 medewerkers in dienst (zie uittreksel KvK-register).
  • Uw onderneming moet zijn opgericht en ingeschreven bij de KvK vóór 15 maart 2020.
  • Uw onderneming is niet failliet en heeft geen verzoek tot verlening van surseance van betaling ingediend bij de rechtbank.
  • Uw onderneming is geen overheidsbedrijf.
  • Uw onderneming heeft in de afgelopen twee belastingjaren en het huidige belastingjaar samen niet meer dan € 200.000 aan overheidssteun ontvangen.

Indienen aanvraag

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u direct een aanvraag indienen via deze volgende link.

U kunt inloggen met eHerkenning niveau 1 of DigiD. Indien gewenst, kunnen wij de aanvraag voor u indienen. Daarvoor moet u ons (indien dit nog niet is gebeurd) machtigen voor eHerkenning niveau 1.

De aanvraag kan worden ingediend tot uiterlijk vrijdag 26 juni 2020.

Uitbetaling tegemoetkoming

De RVO toetst in samenwerking met de KvK of uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Nadat de aanvraag is ingediend, probeert de RVO binnen twee weken een besluit te nemen. Na het besluit wordt de tegemoetkoming binnen enkele werkdagen aan u uitbetaald.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u de aanvraag door ons laten indienen? Neem dan contact op met onze juristen, zij staan voor u klaar.

ECOVIS
NBA
SRA
RBA