De overheid heeft de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid oftewel de NOW in het leven geroepen voor werkgevers die door de Corona-crisis moeite hebben met doorbetalen van de loonkosten. Sinds maandag 6 april is er de mogelijkheid om de compensatie van die loonkosten aan te vragen, in eerste instantie voor een periode van drie maanden. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de loonkosten en de omzetdaling.
Voor deze compensatie dient u aan de drie belangrijkste voorwaarden te voldoen:
- Omzetdaling van minimaal 20%
De omzetdaling wordt berekend als volgt: 25% van de omzet in 2019 vergelijken met de verwachte omzet over drie aaneengesloten maanden in 2020, naar keuze vanaf 1 maart,1 april of 1 mei 2020; het is dus zaak de drie naar verwachting slechtste maanden te kiezen. In beginsel wordt de omzetdaling op concernniveau getoetst, maar onder bijzondere voorwaarden is het sinds kort ook mogelijk om het omzetverlies per werkmaatschappij te bepalen.
- Inspanningsverplichting om loonkosten op peil te houden
De loonkosten in de maanden maart tot en met mei 2020 moeten zo veel mogelijk gelijk blijven als de loonkosten in januari 2020. Vallen deze loonkosten lager uit, dan wordt dit gekort op de NOW-subsidie.
- Geen ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen
In de periode waarover u de subsidie aanvraagt mag u geen ontslagaanvraag indienen bij het UWV vanwege bedrijfseconomische redenen. Doet u dit toch → dan wordt dit gekort op uw subsidie.
Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moest u in het bezit zijn van een Nederlands bankrekeningnummer. Op 1 mei is de NOW-regeling op dit punt aangepast. Bepaald is dat ook werkgevers met een niet-Nederlands SEPA-bankrekeningnummer in aanmerking komen voor de subsidie.
Let op: u kunt de subsidie nog tot en met 31 mei 2020 aanvragen!