Voor werkgevers die minder werk hadden voor hun medewerkers, was het mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen zodat zij een deel van de loonkosten over deze uren (70%-75%) gecompenseerd konden krijgen.
Werktijdverkorting vervalt
Zoals u wellicht zelf ook heeft gemerkt, was er ongekend veel belangstelling voor de werktijdverkorting, als gevolg van het Corona-virus. Dit konden de regeling, de website en de uitvoerende instantie (ministerie SZW) niet aan. Daarom is de regeling werktijdverkorting ingetrokken.
Het is dus niet meer mogelijk om nog een aanvraag werktijdverkorting in te dienen, de toegezonden link is vanaf gisteren al niet meer bereikbaar.
Voor lopende aanvragen geldt:
- Aanvragen die al zijn toegewezen, blijven geldig. Bij een eventuele verlenging moet u gebruik maken van de nieuwe regeling.
- Aanvragen die al zijn ingediend maar nog niet zijn toegewezen, worden omgezet in een aanvraag voor de nieuwe regeling. U krijgt daarover bericht vanuit het ministerie en/of het UWV. Wel krijgt u waarschijnlijk aanvullende vragen toegezonden die u moet beantwoorden.
Let op: indien u ons heeft gevraagd de aanvraag werktijdverkorting in te dienen, is deze uitsluitend ingediend indien u van ons de bevestiging van het ministerie heeft ontvangen. Doordat de website van het ministerie gisteren al onbereikbaar was, is de kans groot dat we uw aanvraag niet hebben kunnen indienen. Zodra de nieuwe regeling beschikbaar is, zullen we in overleg met u een aanvraag voor de nieuwe regeling indienen.
Nieuwe regeling: Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid
Met deze nieuwe regeling wil de overheid werkgevers sneller en uitgebreider financieel tegemoetkomen. Werkgevers moeten het loon ook in deze crisistijd 100% doorbetalen aan hun werknemers. Werkgevers komen in aanmerking voor een compensatie van de loonkosten tot maximaal 90%. Deze compensatie kan in eerste instantie voor drie maanden worden aangevraagd, met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020.
Om voor de compensatie van loonkosten in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U verwacht minimaal 20% omzetverlies (dit is dus een ander criterium dan hoeveel uren u nog werk heeft voor uw medewerkers).
- U verplicht zichzelf om géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen gedurende de periode waarover u compensatie ontvangt.
- Bij sommige (grote) aanvragen zal een accountantsverklaring vereist zijn, het is nog niet bekend voor welke aanvragen dit geldt.
De hoogte van de compensatie is afhankelijk van uw terugval in omzet. Het percentage van de loonkosten dat gecompenseerd wordt, is gelijk aan 90% van het percentage omzetderving. Een paar voorbeelden ter verduidelijking:
- Bij 100% omzetderving wordt 90% van uw loonsom gecompenseerd;
- Bij 60% omzetderving wordt 54% van uw loonsom gecompenseerd;
- Bij 20% omzetderving wordt 18% van uw loonsom gecompenseerd.
U kunt een voorschot ontvangen van 80% van de verwachte compensatie. Achteraf zal het UWV toetsen wat de daadwerkelijke omzetdaling is geweest.
De nieuwe compensatieregeling geldt, in tegenstelling tot de werktijdverkorting, óók voor oproepkrachten. De loonkosten die u maakt voor oproepkrachten worden dus ook (deels) gecompenseerd.
Let op: u kunt op dit moment de aanvraag voor het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid nog niet indienen. Dit is op zich niet erg, omdat de compensatie kan worden aangevraagd met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020. De datum van indiening van de aanvraag is daardoor niet relevant.
Wij zullen u uiteraard informeren zodra het mogelijk is om de aanvraag in te dienen. Ook houden we u op de hoogte van aanvullende informatie omtrent deze maatregel.