De NOW wordt voor drie maanden verlengd, zodat een compensatie kan worden aangevraagd voor de loonkosten over de periode juni tot en met augustus 2020. Het criterium van minimaal 20% omzetdaling blijft ongewijzigd, net als het grootste deel van de overige voorwaarden.
De omzetdaling moet nog steeds berekend worden door 25% van de totale omzet in 2019 te vergelijken met de te verwachten omzet in een driemaandsperiode in 2020. Deze driemaandsperiode mag beginnen op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020. Voorwaarde hierbij is wel, dat indien een aanvraag is ingediend in de NOW-regeling 1.0, de driemaandsperiode voor de aanvraag in de NOW-regeling 2.0 dan moet aansluiten op de gekozen driemaandsperiode in de eerste aanvraag.
Er worden daarnaast een aantal wijzigingen doorgevoerd:
- Er geldt een aanvullende voorwaarde, namelijk dat u als werkgever moet verklaren dat u over 2020 geen dividenden uitkeert en geen bonussen (waaronder winstdelingen) uitkeert aan het bestuur, en geen eigen aandelen inkoopt. Deze voorwaarde geldt over 2020, en tot het moment waarin de jaarrekening 2020 wordt vastgesteld.
- De opslag voor werkgeverslasten was in de NOW-regeling 1.0 30%, maar wordt in de NOW-regeling 2.0 verhoogd naar 40%. De subsidie wordt vanaf 1 juni 2020 dus gebaseerd op 140% van de loonsom.
- De ontslagboete bij een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen blijft, maar wordt verlaagd naar een korting op de subsidie van 100% (in plaats van 150%) van het SV-loon van de voor ontslag voorgedragen werknemer. Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen is en blijft dus mogelijk, vanaf 1 juni tot en met 31 augustus 2020 tegen een wat lagere ontslagboete. Let op: de reguliere ontslagbescherming en de verplichting tot het betalen van de wettelijke transitievergoeding blijven gewoon bestaan.
- U moet als werkgever verklaren dat u werknemers zal stimuleren zich te laten bij-/omscholen. Deze bij-/omscholing is mogelijk via de bestaande Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen en de SLIM-regeling. Daarnaast stelt het kabinet een aanvullend noodfonds ter beschikking: “NL leert door”. Met behulp van dit (nog nader uit te werken) fonds kunnen werknemers vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen, om zich te kunnen aanpassen naar de nieuwe economische situatie.
- In de NOW-regeling 2.0 wordt de loonaangifte in de maand maart 2020 als uitgangspunt gehanteerd voor het berekenen van de subsidie. In de NOW-regeling 1.0 was dit januari 2020. Let op: het kabinet geeft aan dat óók in de NOW-regeling 1.0 (de nu lopende regeling) gekeken wordt naar de loonaangifte in maart 2020 (in plaats van januari 2020), indien de loonsom in de maanden maart tot en met mei 2020 hoger is dan in januari 2020. Dus kort gezegd: als de loonsom in januari 2020 lager was dan in maart tot en met mei 2020, wordt voor de berekening van de subsidie alsnog gekeken naar de loonsom in maart tot en met mei 2020, zodat een hogere subsidie wordt toegekend. De loonsom in april en mei 2020 wordt daarbij gemaximeerd op de loonsom in maart 2020. Deze correctie wordt bij de definitieve vaststelling van de subsidie automatisch toegepast voor werkgevers waarbij dit leidt tot een hogere subsidie.
- De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (zie hierna) moet (in tegenstelling tot de TOGS in de NOW-regeling 1.0) wél worden meegeteld als omzet bij het bepalen van het percentage omzetdaling.
Nieuwe aanvragen voor de tweede NOW-regeling kunnen vanaf 6 juli 2020 worden ingediend bij het UWV. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 31 augustus 2020 worden ingediend.
Het kabinet heeft daarnaast aangekondigd dat de definitieve vaststelling van de subsidie in de NOW-regeling 1.0 kan worden aangevraagd vanaf 7 september 2020. Als u als werkgever een aanvraag indient in zowel de eerste als de tweede NOW-regeling, kunt u de definitieve vaststelling van de subsidie pas na afloop van de tweede tranche aanvragen.
Voor de volledigheid: na indiening van de NOW-aanvraag moet u zich als werkgever aan een aantal voorwaarden houden. Deze gelden zowel voor de eerste als voor de tweede NOW-regeling. Om te voorkomen dat deze na indiening van de aanvraag worden vergeten, sommen we deze hierna nog een keer op:
- Streef ernaar om de loonsom in de maanden maart tot en met mei 2020 niet lager te laten zijn dan in januari 2020. Een dalende loonsom leidt tot een flink(!) lagere subsidie. Houd werknemers, ongeacht de contractvorm, dan ook zo veel mogelijk in dienst en betaal het loon van de werknemers door. Mocht dit toch niet lukken, houd er dan rekening mee dat de subsidie alsnog deels wordt gekort en reserveer dan in ieder geval een deel, omdat er later een mogelijke terugbetalingsverplichting ontstaat. Per saldo bespaart u altijd door uw loonsom zo laag mogelijk te houden omdat nooit 100% wordt gecompenseerd, maar u kunt wel relatief goedkoop personeel hun volledige salaris doorbetalen.
- Dien geen ontslagaanvraag in bij UWV wegens bedrijfseconomische redenen.
- Doet u dit wel en trekt u deze niet binnen 5 werkdagen in, dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van de subsidie. Uiteraard zijn er situaties denkbaar waarin ontslag onvermijdelijk is, neem dan contact met ons op om dit te overleggen.
- Gebruik de subsidie alleen om de loonkosten te betalen.
- Informeer uw ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of werknemers over de tegemoetkoming.
- Houd een administratie bij waarmee UWV kan controleren of u aan alle voorwaarden voor de tegemoetkoming voldoet. Bewaar dit tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming.
- Blijf de loonaangifte op tijd doen.
- Informeer UWV indien er omstandigheden zijn die gevolgen hebben voor de tegemoetkoming. Bijvoorbeeld als het bedrijf stopt. De gekozen 3 maanden waarin u omzetverlies verwacht kan niet meer worden aangepast.
- Aan UWV moet achteraf een accountantsverklaring met het definitieve omzetverlies worden toegestuurd. Het is nog niet duidelijk hoe deze verklaring moet worden aangeleverd en voor welke bedrijven deze verplichting zal gelden.
- Werk mee aan onderzoek van UWV als dat nodig is om een beslissing over de tegemoetkoming te nemen. UWV kan tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming onderzoek doen.