Nieuwe betalingstermijn
Nieuwe betalingstermijnOp 1 juli vorig jaar ging de nieuwe maximale betalingstermijn van 60 dagen vanaf de factuurdatum in voor grote ondernemingen in hun overeenkomsten met mkb-bedrijven en zzp’ers.

Tijdig contracten aanpassen met nieuwe betalingstermijn

1-5-2018

Op 1 juli vorig jaar ging de nieuwe maximale betalingstermijn van 60 dagen vanaf de factuurdatum in voor grote ondernemingen in hun overeenkomsten met mkb-bedrijven en zzp’ers.

Die termijn gold direct voor nieuwe overeenkomsten, maar niet voor bestaande overeenkomsten. Die moesten wel binnen één jaar na de inwerkingtreding worden aangepast. Die datum van 1 juli 2018 komt al snel dichterbij, dus u moet nu actie ondernemen om de betalingstermijn tijdig te hebben aangepast. En vergeet niet om die nieuwe betalingstermijn ook op uw facturen te vermelden.

Hoe werkt het?

De standaard betalingstermijn is 30 dagen, tenzij u bent overeengekomen dat de termijn wordt verlengd tot maximaal 60 dagen. Wordt niet binnen de overeengekomen betalingstermijn betaald, dan mag u wettelijke rente (8%) in rekening brengen aan de grote ondernemer. De berekening van de wettelijke rente start in elk geval 60 dagen nadat de factuur is ontvangen. Overeenkomsten met een langere betaaltermijn dan 60 dagen worden nietig verklaard en automatisch omgezet in een betalingstermijn van 30 dagen. Betaalt de grote onderneming pas na 30 dagen, dan is zij automatisch de wettelijke rente verschuldigd over de dagen waarmee de termijn wordt overschreden. U kunt de wettelijke rente opeisen tot 5 jaar na de overschrijding van de betalingstermijn.

ECOVIS
NBA
SRA
RBA