Getroffen door de Russische boycot?
Getroffen door de Russische boycot?Maak gebruik van de regeling werktijdverkorting!

Getroffen door de Russische boycot? Kent u de regeling werktijdverkorting al?

1-9-2014

Nederlandse bedrijven die direct zijn getroffen door de Russische boycot van EU-goederen en daardoor minder werk hebben, kunnen werktijdverkorting voor hun werknemers aanvragen. Denk hierbij aan fruit- en groentetelers, maar ook aan transport- en handelsbedrijven.

Wat houdt de regeling in?

Als u vanwege de Russische boycot minder werk heeft, kunt u een vergunning werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van SZW. Met deze vergunning kunt u voor uw werknemers een WW-uitkering aanvragen bij het UWV voor het aantal uren dat u voor uw werknemers geen werk heeft vanwege de Russische boycot. U int dan de WW en betaalt het loon volledig door. Uw loonkosten zijn lager, terwijl uw werknemers volledig in dienst blijven en hun volledige loon doorbetaald krijgen. Alleen maar voordelen dus!

Wat zijn de voorwaarden?

Om voor werktijdverkorting in aanmerking te komen moet u het volgende kunnen aantonen:

  • u heeft minder werk door de Russische boycot;
  • er is sprake van minimaal 20% werkvermindering;
  • de werkvermindering duurt minimaal 2 weken en maximaal 24 weken.

Tip: u kunt aanspraak maken op een WW-uitkering vanaf het moment dat de aanvraag voor de vergunning werktijdverkorting is ontvangen door het Ministerie van SZW. Het is dus van belang dat u de aanvraag zo snel mogelijk indient.

Tip: komt uw bedrijf niet in aanmerking voor de vergunning werktijdverkorting en een WW-uitkering? Dan is het toch raadzaam om u te verdiepen in de gevolgen van de Russische boycot voor uw bedrijf. De regeling werktijdverkorting is slechts onderdeel van een breder pakket maatregelen om getroffen ondernemers te compenseren. Zo zijn er ook vele fiscale instrumenten om de liquiditeitspositie van uw bedrijf gedurende de Russische boycot te op peil te houden.

Meer informatie?

Neem dan contact op met Sanne Freriks onder telefoonnummer 0544-39 33 33 of mail naar s.freriks@bonsenreuling.nl. Uiteraard kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met uw contactpersoon bij BonsenReuling.

ECOVIS
NBA
SRA
RBA