Einde restschuldregeling eigen woning nadert
Einde restschuldregeling eigen woning nadertDe restschuldregeling zorgt sinds 29 oktober 2012 bij menig huizenverkoper voor enige verlichting

Einde restschuldregeling eigen woning nadert

22-11-2017

De restschuldregeling zorgt sinds 29 oktober 2012 bij menig huizenverkoper voor enige verlichting. De regeling maakt het mogelijk dat de huizenverkoper die zijn/haar woning verkoopt voor minder dan de hypothecaire lening en dus een restschuld heeft, de rente over die restschuld mag aftrekken van zijn box-1-inkomen gedurende maximaal 15 jaar.

De restschuld is echter eigenlijk geen eigenwoningschuld in box 1 waarvan de rente aftrekbaar is, maar een schuld in box 3 waarvan de rente niet aftrekbaar is. De restschuldregeling maakt dat dus - onder voorwaarden -  toch mogelijk. De restschuld hoeft niet te worden afgelost. Na de periode van 15 jaar renteaftrek verhuist de schuld alsnog naar box 3. De restschuldregeling geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan in de periode 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.

Geen verlenging

De restschuldregeling wordt aan het eind van dit jaar niet verlengd. Staatssecretaris Wiebes vindt dat de woningmarkt voldoende is hersteld. De restschuldregeling geldt daarom nog voor restschulden die uiterlijk zijn ontstaan op 31 december 2017. De renteaftrek van deze schulden eindigt dus uiterlijk 1 januari 2033. Restschulden die op of na 1 januari 2018 ontstaan, zijn schulden in box 3 waarvan de rente niet aftrekbaar is.

ECOVIS
NBA
SRA
RBA