Online Ondernemen
Online OndernemenWij zijn graag uw zakelijke partner die uw online business begrijpt en uw risico’s beperkt, met verstand van online- administratie, fiscale en juridische zaken.

Online Ondernemen

Het opzetten van een webshop is tegenwoordig snel gedaan, handel via internet is uw core business. Maar vaak wordt er niet gedacht aan andere verplichtingen en risico's die online ondernemen met zich meebrengt. Denk daarbij aan koop op afstand, algemene voorwaarden, privacy recht en de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Andere vragen zijn:

  • Hoe richt ik mijn (online) administratie in?
  • Hoe zit het met belasting betalen wanneer ik aan klanten in het buitenland lever?
  • Hoe organiseer ik retourzendingen?
  • Hoe houd ik de steeds veranderende wet- en regelgeving bij?

Deze en andere vragen spelen niet alleen bij beginnende online ondernemers, maar ook bij ondernemers die al langer online actief zijn. Wij hebben mooie klanten die online ondernemen. Daardoor hebben wij ruime ervaring met dit soort vraagstukken. Wij helpen u graag verder, ook wanneer wij niet uw accountant zijn. Overstappen is dus niet noodzakelijk.

Wij kunnen u begeleiden op onderstaande gebieden:

Juridisch

Bij online ondernemen spelen talloze juridische kwesties een rol. Ons juridische team heeft kennis en ervaring met onder andere de volgende zaken:

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn ook bij online ondernemen onmisbaar. Zodoende weten u en uw klant direct wie welke rechten en plichten heeft, zonder dat hier steeds opnieuw over hoeft te worden onderhandeld.

Koop op afstand

Koop op afstand (bijvoorbeeld via een webshop) brengt voor uw klant extra risico’s met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld een stuk moeilijker om het product of de dienst van te voren goed te beoordelen. Consumenten worden daarom bij koop op afstand extra beschermd. Als online ondernemer moet u rekening houden met deze extra bescherming van uw klanten, zo bent u bijvoorbeeld verplicht een consument te wijzen op de wettelijke bedenktermijn.

Privacyrecht

Als online ondernemer heeft u vrijwel altijd te maken met persoonsgegevens van uw (potentiële) klanten. U mag niet zomaar persoonsgegevens verzamelen, bovendien moet u er zeer zorgvuldig mee omgaan. Om te voorkomen dat u hoge boetes krijgt opgelegd door overtreding van de privacywetgeving, kunnen wij u adviseren hoe om te springen met persoonsgegevens.

Intellectuele eigendomsrechten

Welke domeinnaam kan ik kiezen? Wie beschikt over het auteursrecht van mijn website? Mag ik een willekeurige foto op mijn website plaatsen? Zomaar wat vragen ten aanzien van intellectueel eigendomsrecht, waar u als online ondernemer mee te maken krijgt.

Online administratie

Voor online ondernemers is een online administratie een must. De online administratie biedt de mogelijkheid om op ieder moment en op iedere plek middels internet inzicht te verkrijgen in de administratie. Dit voorziet in de behoefte van ondernemers om al gedurende het boekjaar op de hoogte te zijn van de financiële situatie van hun onderneming. De online software die wij aanbevelen, zorgt er tevens voor dat de efficiency sterk wordt vergroot.

Meer informatie over online administratie vindt u op onze pagina BonsenReuling Online.

Fiscaal

Ook fiscaal dient er op verschillende zaken gelet te worden. Het zou jammer zijn als u te veel belasting betaalt of fiscaal voordeel misloopt. Waar u zoal aan moet denken:

Rechtsvorm

Kent u alle voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen (eenmanszaak/firma/cv/bv/nv e.d.)? Elke rechtsvorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Door vanaf het begin met u mee te denken kunt u direct starten met ondernemen vanuit de rechtsvorm die het beste bij uw situatie past.

Belasting betalen in het buitenland?

Bij het leveren van uw goederen en/of diensten krijgt u te maken met omzetbelasting. Door het internet vervagen de landgrenzen en worden er mogelijk goederen of diensten verkocht in het buitenland. Afhankelijk van het land en uw product of dienst, is het mogelijk dat u de omzetbelasting hiervoor in het betreffende land moet betalen.

Algemene fiscale zaken

Tevens zijn er nog zeer diverse fiscale zaken waar u als ondernemer tegenaan kunt lopen. Bestaan er fiscale voordelen voor nieuw aangeschafte soft- en/of hardware? Groeit uw bedrijf en wilt u personeel in dienst nemen? Wilt u vanuit het buitenland ondernemen?

Marketing, social media en online vindbaarheid

Wij hebben een groot netwerk van gespecialiseerde partners op het gebied van marketing, Social Media en online vindbaarheid. Daarmee maken wij uw online business snel tot een succes.

Afbeelding: Online ondernemen
Toin de Ruiter
Toin de Ruiter

Commercieel directeur

mr. Sanne Freriks
mr. Sanne Freriks

Senior jurist

< >
ECOVIS
NBA
SRA
RBA