Innovatiebox
InnovatieboxDoor innovatief ondernemen veel minder vennootschapsbelasting betalen? Oplopend voordeel tot wel 20% van uw complete innovatieve winst? Dat kan met de innovatiebox.

U bent sneller innoverend bezig dan u denkt!

Wat is de innovatiebox?

De innovatiebox is een belastingmaatregel om ondernemers te stimuleren om innovatief te ondernemen en is door de overheid ingesteld om innovatie in de industrie en economie aan te jagen, wat weer goed is voor de toekomst van onze concurrentiepositie en werkgelegenheid. Als u innovatief onderneemt, komt u in aanmerking voor een fors belastingvoordeel. Uw innovatieve winst wordt dan namelijk niet tegen 15% of 25% vennootschapsbelasting belast, maar tegen 9%. Als u succesvol onderneemt en dus winst maakt, dan kan het al snel om forse bedragen gaan. De moeite waard om de extra administratieve handelingen voor uit te voeren.

Bent u innovatief bezig?

Veel ondernemers verwachten vaak niet in aanmerking te komen omdat ze het gevoel hebben niet innovatief genoeg te zijn. Toch bent u dat voor de eisen van de innovatiebox sneller dan u denkt. Als u iets technisch vernieuwends doet voor uw onderneming, kwalificeert u al voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). En kwalificeert u voor de WBSO, dan kwalificeert u nagenoeg automatisch ook voor de innovatiebox. Overigens komt u in de meeste gevallen ook voor de innovatiebox in aanmerking wanneer u een patent of octrooi heeft geregistreerd.

Wat is uw voordeel?

In overleg met de Belastingdienst proberen wij altijd een vast percentage van de winst af te spreken dat innovatief is en dus tegen slechts 9% wordt belast. Bij een resultaat (voor rente en belastingen) van € 1.000.000, waarvan 30% toerekenbaar is aan innovatie, kan uw jaarlijkse voordeel al snel oplopen tot circa € 50.000! Wij hebben bij grotere klanten al belastingvoordelen gerealiseerd van enkele miljoenen euro’s over een periode van vijf jaar.

Forfaitaire regeling

Tevens is er een forfaitaire regeling van toepassing, waardoor ondernemingen een standaardpercentage van 25% mogen toerekenen aan de innovatiewinst. Dit is in eerste instantie gedaan om kleinere MKB-ondernemingen met weinig inspanning ook toegang te verlenen tot de innovatiebox. De forfaitaire regeling kent echter een maximumbedrag van € 25.000 aan innovatieve winst (totale fiscale winst derhalve € 100.000). Uw fiscale voordeel als kleinere MKB-ondernemer is dan ook circa € 3.000.

Wat kunnen wij doen?

Voor een optimaal belastingvoordeel zijn maatwerk en deskundig advies nodig. Daarom komen wij graag bij u om de innovatiebox concreet naar uw situatie uit te leggen. Vervolgens kijken we wat uw voordeel kan zijn en/of de forfaitaire regeling wellicht een goede optie voor uw onderneming is.

mr. Mark de Jonge RB
mr. Mark de Jonge RB

Directeur

mr. Jissel Post RB
mr. Jissel Post RB

Belastingadviseur

< >
ECOVIS
NBA
SRA
RBA