Een duurzame balans
Duurzaam ondernemen omvat maatregelen om onze impact op het milieu te minimaliseren, sociale rechtvaardigheid te bevorderen en economische welvaart op lange termijn te waarborgen. Denk aan energiebesparing, recycling, eerlijke arbeidsomstandigheden en verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Duurzaamheid is cruciaal voor een gezonde planeet, een welvarende samenleving en een toekomstbestendige organisatie.
ESG: de drie pijlers van duurzaamheid
Als over duurzaamheid wordt gesproken, wordt vaak gesproken over ESG. ESG staat voor Environmental, Social en Governace, oftewel milieu, sociaal en behoorlijk bestuur. Deze drie thema’s zijn weer onder te verdelen in verschillende onderwerpen die je kan meewegen bij het maken van keuzes en het leiden van je organisatie. Onderstaand figuur geeft een vereenvoudigde weergave van ESG.
ESG is geen nieuw concept. Het bouwt voort op de fundamenten van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), de Triple-P-benadering (People, Planet, Profit) en het creëren van langetermijnwaarde.
Stakeholderbetrokkenheid
Tot slot is de interactie met de stakeholders cruciaal als het om duurzaamheid gaat. Door de dialoog aan te gaan, krijg je inzicht in de dynamiek van de keten, de impact die jouw bedrijf heeft en de kansen en risico’s die zich voordoen. Dit zal jou ondersteunen bij het verduurzamen van jouw organisatie en ook om in de toekomst relevant te blijven.
Tip
Bekijk hieronder ook de urgentietijdlijn van SRA. Hierin vind je de belangrijkste regelingen op het gebied van milieu en klimaat voor negen branches.
Meer weten over duurzaamheid?
Wil je meer weten over duurzaamheid binnen het MKB, de CSRD, of hoe wij duurzaamheid integreren in onze eigen dienstverlening? Klik hiernaast dan snel verder. Liever persoonlijk van gedachte wisselen met een duurzaamheidsspecialist van ons kantoor? Neem gerust contact met ons op via duurzaamheid@bonsenreuling.nl.