
Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?
“Het gaat verder dan zonnepanelen en elektrische auto’s. Duurzaamheid staat voor mij gelijk aan ESG, waarbij de E staat voor milieu, de S voor sociale aspecten en de G voor behoorlijk bestuur. Onder deze onderwerpen vallen veel thema’s waarover transparantie geboden dient te worden en waar hopelijk verbeteringen plaatsvinden.
Natuurlijk zijn er voor- en tegenstanders en je kan hier alles van vinden, maar wat ik merk is dat we het er meestal snel eens zijn dat het op deze wijze niet door kan gaan én dat er wat moet veranderen om de wereld leefbaar en beheersbaar te houden. Onderzoek toont keer op keer aan dat het minder goed gesteld is met zaken als gelijkheid, klimaat en biodiversiteit. We zien het om ons heen en het komt steeds dichter bij, zoals de opwarming van de aarde, droogte, wateroverlast, armoede, vervuiling en zo kan ik nog wel even doorgaan. We zullen dan ook anders en innovatiever moeten gaan denken. Naast financiële factoren, zullen we ook sociale en ecologische factoren moeten meewegen en de bedrijfsvoering hierop moeten afstemmen.”
Samen sterk
“Om grote bedrijven een helpende hand te bieden hebben wij samen met Robin Good en Stolwijk Kelderman de handen in één geslagen in de vorm van een CSRD leerkring. Want samen kom je verder! Dat is de gedachte van de CSRD leerkring. In zes interactieve sessies word je meegenomen in de basisprincipes van de CSRD en bijbehorende ESRS-standaarden. Naast het opdoen van kennis, zet het deelnemers in de actiemodus (want laten we eerlijk zijn, wetgevingen als deze komen nooit gelegen), is er ruimte om hierover met andere organisaties te kunnen sparren en binnen vertrouwde setting zaken met elkaar kunt delen en van elkaar kunt leren? ESG is te complex, omvangrijk en te belangrijk om het alleen te doen!
Tijdens het proces daag ik je ook uit om na te denken of je dit ziet om compliant te zijn (‘moetje’) of ga je ermee aan de slag A) omdat het hoort, maar B) ook om de vruchten ervan te plukken? Wat is de prijs als je niets doet en wat vinden jouw stakeholders daarvan? Of je klanten, werknemers en jouw financierder niet te vergeten? Bedrijven die goed scoren als het om de ESG gaat, blijken onder andere meer waard te zijn, extra omzet te genereren, innovatiever te zijn, makkelijker werknemers aan te trekken (en te behouden) en goedkoper financieringen aan te trekken. Daarnaast geeft het ongetwijfeld ook een goed gevoel dat jij jouw bijdrage levert aan het leefbaar houden van de aarde voor de volgende generatie!
Nog niet overtuigd of nieuwsgierig geworden? Ik ga graag het gesprek met je aan.”