Aan welke consequenties moet je dan denken?

1.    Stop the clock – organisaties krijgen 2 jaar extra de tijd. Grote ondernemingen (wave 2) zijn voor het eerst verplicht om te rapporteren conform de CSRD over het boekjaar 2027 in plaats van 2025. Het Europese Parlement heeft hiermee ingestemd op 3 april 2025 .

 

De volgende onderdelen zijn nog slechts een voorstel en daarmee nog niet definitief:

2.    Mogelijke aanpassing van het aantal medewerkers – van 250 naar 1.000 medewerkers (waarschijnlijk FTE). Hierdoor vallen veel minder – circa 80% – ondernemingen binnen de scope van de CSRD.*
3.    Beoordeling van de accountant blijft mogelijk beperkt tot een beperkte mate van zekerheid in plaats van een redelijke mate van zekerheid na 3 jaar.
4.    De ESRS’en en datapunten worden mogelijk vereenvoudigd. Dit zijn de richtlijnen en inhoudelijke vereisten waaraan een duurzaamheidsrapportage moet volden.
5.    Sector specifieke standaarden worden mogelijk geschrapt.

Waarom?

De aanleiding voor het omnibusvoorstel was het rapport van Draghi vorig jaar oktober over het Europese concurrentievermogen en de toekomst van de Europese Unie. Dit rapport toonde aan dat de concurrentiepositie en veerkracht van Europa onder druk staat. Als reactie daarop is Europa gekomen met de ‘clean industrial deal’. Een ambitieus plan met als doel een gunstiger ondernemingsklimaat te creëren, slagvaardig te blijven en EU-bedrijven te helpen groeien, innoveren en kwalitatieve banen te creëren. Een van de pijlers om dit te bereiken is het verminderen van de administratieve last.

Alternatief?

Ondernemingen kunnen er natuurlijk voor kiezen vrijwillig te rapporteren conform de CSRD. Daarnaast wil de Europese Commissie MKB-bedrijven en niet CSRD-plichtige grote ondernemingen stimuleren om aan de slag te gaan met de VSME, oftewel de ‘Voluntary Sustainability Reporting Standard for Micro and Small Enterprises’. Deze vereenvoudigde en praktische standaard was oorspronkelijk bedoeld als vrijwillige richtlijn voor het MKB en vormt een goede basis om te rapporteren over de verschillende ESG-thema’s (milieu, sociaal en bestuur). Het voorstel is ook dat de VSME als ‘plafond’ gaat fungeren voor de ketenuitvraag van bijvoorbeeld CSRD-plichtige bedrijven.

Tot slot

Het lijkt erop dat minder bedrijven verplicht worden om te rapporteren over de verschillende ESG-thema’s. MKB-bedrijven en grote ondernemingen die niet meer CSRD-plichtig zijn worden gestimuleerd om met de VSME aan de slag te gaan. De doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn en meer sociale gelijkheid te creëren blijft staan voor Europa. Bedrijven die al wel gestart zijn met de voorbereidingen op de CSRD hebben veelal ook ervaren dat dit waardevolle inzichten biedt. Zaken als impact van de organisatie, maar ook de risico’s en kansen die het biedt komen nadrukkelijker naar voren. Dit helpt bij een toekomstbestendige bedrijfsvoering (strategie) en de output kan gebruikt worden om te delen met je stakeholders, zoals medewerkers (behouden en aantrekken), klanten (eisen en ketenuitvraag) en banken (toegang en prijs van kapitaal).

ESG is en blijft belangrijk. Het is daarom raadzaam verder te gaan met het verduurzamen van je organisatie en daarmee toekomstbestendig te blijven. Wacht dus niet te lang, maak het niet groter dan nodig en begin stap voor stap.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Wij horen graag van je en gaan hierover graag met jou in gesprek.

* De reikwijdte is samengevat in deze tabel van het NBA.

 

Bron: Fri, 04 Apr 2025 11:11:56 +0100

Robin Klokgieters MSc MFP CFP®

Manager duurzaamheid

0544-39 33 33 r.klokgieters@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.

Contact opnemen